varmais.fi


Ajatuksia ohjelmistokehityksestä, digitalisaatiosta ja ajankohtaisista aiheista.

Tiviittorin tieto- ja viestintäteknisiä taitoja mittaavan testin testi

Sain menneellä viikolla mahdollisuuden benchmarkata Tiviittorin tieto- ja viestintäteknisiä taitoja mittaavan testin. Testin idea on hyvä ja näen sen toimivana loppukokeena, mikäli sitä käytetään esimerkiksi jonkin kurssin arviointiin, mutta yksittäisenä mittarina henkilön tosiasiallisten ATK-taitojen kartoittamiseen se ei toimi. Ymmärrän minkälaista osaamistaulukkoa testillä pyritään hakemaan, mutta omasta mielestäni nippelitietoa kyselevät monivalintakysymykset eivät sovellu tietoteknisten taitojen mittaamiseen.


Terveempi nörtti

Pokemon Go -peli on laittanut ihmiset liikkumaan viime päivien aikana, mutta ennustukseni on ettei kaikesta hypestä huolimatta pelistä ole pelastamaan nörttien terveyttä. Heti kun ihmiset lakkaavat pelaamasta peliä he palaavat takaisin entisiin elämäntapoihinsa, joihin 10 kilometrin kävelylenkit päivässä eivät valitettavasti kuulu.


Brexit-äänestyksen jälkilöylyt

Britanniassa kansa on äänestänyt Euroopan Unionista eroamisen puolesta. Alkujärkytyksen hälvettyä on aika pohtia kuinka eroaminen vaikuttaa Britannian kansalaisiin ja miten Suomessa voidaan ottaa tapahtumista opiksi, jottei täällä päädytä vahingossakaan vastaavaan tilanteeseen.


Äitiyslaki ja isät lesboperheissä

Äitienpäivän tienoilla sosiaalisessa mediassa pyöri tiuhaan kehotuksia allekirjoittaa kansalaisaloite uuden äitiyslain puolesta. Aloitteen lakimuutos poistaisi turhaa byrokratiaa naisparien yhdessä hankkiman ja keinohedelmöityksellä alkuun saatetun lapsen vanhemmuuden tunnustamisprosessista, ja siten lapsen oikeudet parantuvat kun hänellä olisi molemmat vanhemmat jo syntymästä lähtien.


Diginatiiveja ja diginaiiveja

YleX:n uutisjuttu diginatiiveista on herättänyt paljon keskustelua teinien ATK-taidoista. Suomessa elää sitkeästi uskomus, että Z-sukupolven ihmiset osaavat käyttää tietokonetta ikään kuin luonnostaan: Ovathan he varttuneet nenä kiinni tabletissa ja hallitsevat internetin käytön. Uskomus on kuitenkin väärä, sillä ihminen oppii vain ne asiat joiden kanssa on tekemisissä. Nuorille nämä päivittäiset työkalut ovat viihdesovelluksia ja pikaviestimiä, ei Exchangea ja Wordia.