Hyvinvointiyhteiskunnan velkaantumisesta

Posted by Teemu Tiilikainen on November 3, 2016

Olen nyt nähnyt useita leikkauksien vastaisia ja elvytystä puolustavia FB-päivityksiä, joita näyttää ilmaantuvan puolukantaan katsomatta. Puhutaan muun muassa siitä kuinka pitäisi lopettaa hyvinvointiyhteiskunnan alasajo ja aloittaa elvytys. (esim. Päivän Byrokraattia siteerataan)

Todellisuudessa se on kuitenkin juuri se hyvinvointi, joka ajaa alas meidän yhteiskuntaa. Sosiaalimenot ovat triplaantuneet sitten 1980-luvun, jolloin viimeiset suuret uudistukset tämän hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseksi tehtiin.

Eikä tarvitse olla mikään taloustieteilijä, jotta ymmärtää mistä se johtuu: Huoltosuhde on kasvanut nopeasti (0.15 -> 0.33 1980 lähtien) ja kasvaa edelleen. Suomen kansalla ei vain yksinkertaisesti ole varaa maksaa saman verran rahaa yksittäiselle sosiaaliturvaa tarvitsevalle, koska sosiaaliturvaa tarvitsevien määrä on noussut ja tulee nousemaan todella paljon.

Valtionvelasta puhuttaessa tulee muistaa, että kaikki velka on kansalaisten itsensä maksettava. Ainoastaan valtioiden kansalaiset maksavat veroja, ja heidän maksettavanaan on siis sekä kotitalouksien että valtion velka. Valtionvelan kasvu on tunnettu tosiasia, mutta vähemmän kiinnitetään huomiota siihen että kotitalouksien velan määrä on 2,5 kertaistunut sitten 1980-luvun. Suomalaiset ovat siis viimeiset 35 vuotta elänyt velaksi oikein urakalla. Järkyttävä velaksi eläminen nollakoroilla yleensä lasketaan elvytykseksi, muttei näemmä Suomessa.

Fakta on se, ettei velaksi eläminen ole tervettä. Koska niin kovasti halutaan pitää kiinni hyvinvoinnista, ollaan valmiita uhraamaan yhteiskunta leikkaamalla muun muassa koulutuksesta, mutta kyseiset toimet eivät millään riitä ja ovat lähinnä tekohengittämistä. Hyvinvointiyhteiskunta voi toteutua vain jos tarpeeksi useat osallistuvat sen maksamiseen. Suomessa liian iso pala kakkua lankeaa leivottavaksi liian pienelle osalle kansalaisista.


Lähteitä:

https://www.facebook.com/PaivanByrokraatti/photos/a.166322923553511.1073741829.145773165608487/570455039806962/?type=3&theater
https://www.thl.fi/fi/tilastot/tilastot-aiheittain/sosiaali-ja-terveydenhuollon-talous/sosiaalihuollon-menot-ja-rahoitus
http://www.kvartti.fi/fi/artikkelit/elakeikaisen-vaeston-kehitys-helsingissa
http://www.findikaattori.fi/fi/28