Mietteitä Trumpin voitosta

Posted by Teemu Tiilikainen on November 9, 2016

Tämä siis tapahtui.

Trumpista voi olla montaa mieltä, mutta hän soitti mediaa kuin Prince kitaraa. Klikkien ja mainostulojen kiilto silmissä jokainen twiitti käännettiin otsikoiksi, samalla antaen Trumpille enemmän ja enemmän palstatilaa kampanjan edetessä.

Valitettavasti pyrkimykset rakentaa globalisoitunutta maailmaa alkavat sortua. Osa “eliitistä” on pyrkinyt rakentamaan heidän omaa rajatonta ja globaalia utopiaa samalla haukkuen kaikki vastakkaista maailmankuvaa edustavat ihmiset rasisteiksi ja typeryksiksi. Nyt kuitenkin enemmistö kansasta sekä Isossa-Britanniassa että Yhdysvalloissa on äänestänyt tätä globalisaatiota vastaan. Tässä riittää sosiologeille tutkittavaa moneksi moneksi vuodeksi, oli syynä sitten typeryys tai vilpitön pelko omasta tulevaisuudesta.

Valitettava fakta ihmisten ja talouden epävarmuudesta kuitenkin on, ettei globalisaatio ole ongelma, vaan digitalisaatio. Vieraat ihmiset eivät vie sinun töitäsi, vaan automatisaatio. Niitä töitä ei itseasiassa enää tule olemaan olemassa. Populistit antavat ihmisille vääränlaista toivoa hehkuttamalla menneisyyttä, kun todellisuudessa pitäisi valmistaa yhteiskuntia tulevaan muutokseen.

Jos tämä trendi jatkuu Ranskassa ja muissa Euroopan Unionin valtioissa, palaamme takaisin 1920-luvulle. Ei välttämättä maailmanloppu tai -sota, mutta epävakaa maailmanjärjestys, jossa jokainen maa taistelee omien etujensa puolesta. Se ei todellakaan ole ideaali tilanne, kun koko ihmiskunnan tulisi yhdessä taistella monta kertaluokkaa suurempia ongelmia, kuten ilmastonmuutosta, vastaan.

Ihmiset (erityisesti vanhemmat) selkeästi välittävät ja pelkäävät oman kulttuurin ja perinteiden puolesta. Sen sijaan että heitä haukutaan ykkösellä rasistiksi ja jätetään heidät huomiotta, nyt on aika yrittää ymmärtää ja sivistää toinen toistaan. Elämän suurimpia ongelmia on tajuta se paradoksi, kuinka samat asiat vaikuttavat aivan eriltä jos niitä katsotaan toisesta näkökulmasta.

Jokaisen tulee ulostautua omasta kuplastaan. Käykää baareissa jotka eivät ole teidän skeneä. Jutelkaa töissä toisten osastojen henkilöiden kanssa. Selatkaa enemmän subredditejä joiden sanomasta olette eri mieltä. Oikea muutos tapahtuu yksi ihminen kerrallaan.